Apple iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPad, iPad mini și Watch Series 7, lansate oficial: ce trebuie să știi

de: Alexandru Puiu
14 09. 2021

După luni întregi de speculații pe marginea noilor telefoane din Cupertino, Apple a dezvăluit, în cadrul unui eveniment pre înregistrat, cele mai noi smartphone-uri. Ascunse în spatele denumirii de iPhone 13, acestea reprezintă un upgrade important adus seriei de acum un an.

iPad 2021 și iPad mini 2021, confirmate de Apple

Deși se știu deja destul de multe despre iPhone 13, nu se aștepta nimeni ca Apple să dezvăluie și o nouă generație de iPad în același context. Noul iPad este mai rapid cu 20% față de vechea versiune și este construit în jurul unui nou procesor Apple A13 Bionic, creat in-house de către gigantul din Cupertino.

Printre actualizările importante, noul iPad are o cameră frontală de 12 megapixeli cu Center Stage, pentru a te urmări în momentul în care miști în fața camerei. Cu ajutorul unor rețele neurale, recunoaște persoanele din fața camerei și pune accentul pe ele în toate aplicațiile populare la care te-ai putea gândit, inclusiv Zoom. Costă 329 de dolari, este disponibil în două culori și vine cu o cantitate dublă de memorie internă.

Noul iPad mini este mai subțire ca niciodată, cu ramă cât se poate de subțire. Are un ecran Liquid Retina Display și are 8,3 inci în diagonală, cu 500 de niți de luminozitate, în aceeași diagonală a carcasei. Autentificarea se face în continuare cu TouchID, dar senzorul este ascuns în butonul de power din dreapta sus.

Noile tablete vin cu 5G. iPad mini are o cameră principală de 12 megapixeli cu HDR, înregistrează în 4K. Camera frontală este de 12 megapixeli ultrawide cu un câmp vizual de 122 de grade și Center Stage. În funcție de buget, ca de obicei, vei putea achiziționa o serie stufoasă de accesorii, inclusiv noul Apple Pencil. În mod previzibil, noile tablete vor veni preinstalat cu iPadOS 15. Prețul de achiziție pentru iPad mini începe de la 499 de dolari și va fi disponibil începând cu săptămâna viitoare. Carcasa fiecărui iPad este creată dintr-o carcasă de aluminiu reciclat în proporție de 100%, pentru a micșora impactul asupra planetei.

Apple Watch generația a șaptea, lansat oficial

Apple Watch Series 7 este numele noi serii de ceasuri inteligente din Cupertino. Are cu 20% o suprafață utilă a ecranului față de generația anterioară, cu rame mai mici cu 40%, în timp ce dimensiunea gadgetului rămâne aproape neschimbată. Este cu 70% mai luminos, iar noua interfață profită la maxim de suprafața suplimentară de lucru.

Este rezistent la șocuri, certificat IPX7 și rezistent la apă. Se încarcă cu 33% mai rapid decât Apple Watch 6 prin intermediul unui cablu USB. După 8 minute la priză îți poate monitoriza somnul pentru 8 ore. Îți poate citi nivelul de oxigen din sânge și are o funcție specială de mindfulness.

Va fi disponibil într-o serie stufoasă de finisaje, în număr de cinci, inclusiv într-o ediție limitată creată în colaborare cu Hermes. Carcasa fiecărui Apple Watch este din aluminiu reciclat. Prețul unui Apple Watch Series 7 este de 399 de dolari.

În cadrul aceluiași eveniment, Apple a dezvăluit o serie de actualizări aduse Apple Fitness+, serviciul de exerciții fizice cu abonament. Din păcate, nu este disponibile în România, ci în doar vreo șase țări. Având în vedere că nu avem încă nici Apple TV+ în țara noastră, sunt reticent că Fitness+ va ajunge prea curând la noi.

Apple iPhone 13 și iPhone 13 mini, lansate oficial

Tim Cook a dezvăluit pe scena din Cupertino noua serie de terminale intitulate iPhone 13. Acestea au crestătură semnificativ mai mică în partea de sus, în zona camerei frontale pentru FaceTime, cu 20% mai mică. Designul general este la fel ca cel pe care îl asociezi cu iPhone 12. Este disponibil în cinci culori. Are câteva componente din plastic și aluminiu reciclat.

iPhone 13 și iPhone 13 mini vor avea un ecran cu 28% mai luminos, are 1200 de niți. Panoul folosit este un OLED certificat P3, certificat Dolby Vision și HDR10. Procesorul folosit este Apple A15 Bionic, construit pe 5 nanometri cu 15 miliarde de tranzistori, 6 nuclee (2+4). Este cu 50% mai rapid, conform Apple decât procesorul din cel mai rapid Android. Are un GPU cu 4 nuclee și ar trebui să facă minuni în jocuri dar și în aplicațiile de editare foto/video.

Are două camere principale de 12 megapixeli, una wide cu F/1.6 și una ultra wide, tot de 12 megapixeli cu F/2.6. Aceasta din urmă care stabilizare optică cu sensor-shift, introdusă anul trecut pe iPhone 12 Pro Max. Dacă ai o afinitate pentru captură video, cu Cinematic Video, clipurile tale imortalizate în Dolby Vision for arăta cel puțin spectaculos. Filmează în 4K cu 60 de cadre pe secundă.

Noile iPhone 13 funcționează pe 5G în fiecare colț al planetei, 60 de țări și 200 de operatori, pe o varietate foarte mare de frecvențe. Pe partea de autonomie, noile iPhone 13 și iPhone 13 mini au o baterie mai bună decât în urmă cu un an, față de iPhone 12, cu o oră și jumătate în plus de utilizare pe mini și 2,5 ore în plus pe versiunea standard. Prețul pentru iPhone 13 mini este de 699 de dolari pentru 128GB. În cazul iPhone 13, începi de la 799 de dolari. Opțional, poți sări la 256 sau 512GB de memorie internă. Ca referință, acum un an, iPhone 12 începea de la aceleași prețuri, dar aveai 64GB de memorie internă.

Apple iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max

Apple iPhone 13 Pro are o carcasă de oțel inoxidabil, disponibil în patru culori. Noutatea este Sierra Blue, un albastru deschis. Pe partea din față, crestătura pentru camere este cu 20% mai mică, la fel ca la iPhone 13. Ecranul este protejat cu Ceramic Shield, bateria este mai mare, iar Mag Safe este mai bun.

Din nou, iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max utilizează un SoC Apple A15 Bionic, cu un GPU cu 50% mai rapid decât al concurenței. Ecranul este un OLED cu 1000 de niți luminozitatea maximă în exterior. Are până la 120Hz, în funcție de conținutul pe care îl afișează ecranul. Rata de refresh este dinamică, pentru a nu risipi bateria. Apple numește această tehnologie ProMotion.

Pe partea de captură, are trei camere, wide, ultra-wide și 3x telephoto, cu o îmbunătățire semnificativă în condiții de lumină scăzută. Are zoom optic de până la 6X. Acum poți face fotografii macro cu ajutorul camerei ultra-wide cu focus de la 2 centimetri. Toate cele trei camere au Night Mode, modul de noapte. Cu ajutorul Smart HDR 4, cadrele tale vor arăta mai bine. În plus, cu Photografic Style vei avea acces la patru filtre în timp real, în timpul capturi, cu titluri precum Vibrant Warm sau High Contrast.

Pe partea de video, cu iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max, poți filma în 4K cu Dolby Vision, în format ProRes. Cu Cinematic Mode, poți ajusta focusul ulterior, în premieră pe orice smartphone. Una peste alta, îți este mai ușor ca niciodată să creezi un film care pare profesionist și realizat cu camere de multe ori mai scumpe. În ProRes filmezi 4K cu 30 de cadre pe secundă, conținut complet video necomprimat. Pe partea de autonomie, iPhone 13 Pro are o autonomie cu 1,5 ore mai mare decât iPhone 12 Pro, în timp ce iPhone 13 Pro Max este cu 2,5 ore mai eficient energetic decât vechiul iPhone 12 Pro Max. Ca un detaliu drăguț, iPhone 13 Pro Max nu mai are nicio bucățică de plastic în cutie.

Prețul pentru un iPhone 13 Pro este de 999 de dolari, iar iPhone 13 Pro Max este cu 100 de dolari mai scump. Capacitățile disponibile sunt 128, 256, 512GB și, în premieră, 1Tb. Toate vor fi disponibile începând cu 24 septembrie, cel puțin în SUA.

Pentru prima oară, Apple nu a dezvăluit numărul de megapixeli aferent senzorilor de pe spatele iPhone 13 Pro și 13 Pro Max, evitând să intre în competiție cu creatorii de terminale cu Android. Acest detaliu se alătură altei note de obscuritate importantă care există de la primele generații de iPhone. Gigantul din Cupertino nu a spus niciodată la ce frecvențe lucrează procesoarele pe care le folosește în iDevice-urile sale, deși acest detaliu iese imediat la iveală când aparatele ajung pe piață.

Dacă vrei să vezi și conferința de lansare, este disponibilă  live mai jos.